facebook

Можете да пазарувате от САЙТА като „Гост” или „Регистриран потребител”

Категории
Филтрирай

Велосипеди

1 2 3

Шосейни велосипеди

Шосейният велосипед или "бегач" , както често бива наричан е скоростна машина, която е конструирана така, че да може да ви отведе по шосе или павиран пьт вьзможно най-бьрзо на място толкова отдалечено, колкото могат да ви издьржат краката. Общият вьншен вид на шосейното колело не се е променил генерално от 50-60 години насам, но детайлите са претърпели голямо развитие. Отличителните характерни елементи, които го правят лено разпознаваем  и различим сред останалите велосипеди са следните:

Кормилото - то наподобява рогата на овен и е най-характерния елемент от външния вид на велосипеда. То е конструирано така, че стойката на колоездача да е аеродинамична и с възможно най-малко съпротивление на въздуха.

Гумите - те са тесни 23-25 мм, помпят се на високо налягане 7-14 бара, без грайфер или много малък такъв, за да се намали съпротивлението на терена.

Рамката - тя се изработва от алуминий, титан, хром молибден, карбон и др. Изключително важно при покупката на шосейно колело е правилния избор на размер и геометрия на рамката. В гр. Русе се намира единствената по своята уникалност в България 3D машина за оразмеряване на колоездача, която в края на замерването излиза с точна препоръка не само за размера на рамката, но и за типа седалка подходяща за тазовите кости на клиента, както и за дължината на курбела (Все неща от изключителна важност за бъдещ комфорт и лишено от травми колоездене).

Шосейните велосипеди биват няколко вида в зависимост от предназначението си. Без претенцията да сме изчерпателни ето някои от тях:

Пистов велосипед - карат се изключително на колодруми, като техния градски приложим вариант се нарича "фикси". Те са невероятно леки, поради липсата на спирачки, дерайльори, касета и втора плоча и стоят невероятно красиво в градска среда! Задната главина е постояно зацепена и спирането става единствено сьс въртене на курбела. Стилът на владеене на колелото е малко непривичен, но бьрзо се усвоява и става любим.
Колокрос - шосейноподобни велоипеди, които са предназначени за терени, които са смесица от шосе, черни пътища, кал, поляни т.е. предизвикателствата към този вариант на шосейния велосипед стават големи и здравината тук е от голямо значение. Те са с по изразен грайфер и малко по-широки от нормалните шосейни гуми, като същевременно запазвт цолажа.

"Часовникарско" или триатлонско колело (разликата е минимална) - то е създадено за състезания по часовник, където се търси максимална аеродинамичност, особено при индивидуалните бягания, където състезателят през цялото време е изложен на съпротивлението на въздуха заради правилника, който не позволява да се ползва въздушната струя на другите участници. Тук се търси най-добрата съвкупност на детайлите, като най-отличителната черта на часовникарския велосипед си остава аеробара или "рогатката". Тя позволява на състезателя да заеме по-добра аеродинамична позиция. Комфортът при тези колелета стои на задно място, защото състезанията са с малка продължителност. Също така контролът върху колелото е омаловажен, защото дисциплината не е толкова технически трудна.

Туристически велосипед - те са конструирани така, че да доставят комфорт на дълги разстояния и да носят товар, като къмпинг оборудване. Рамката и компонентите са направени да издържат на товар и натоварване. Каплите са много здрави и с повече спици от обикновенните шосейки. Макар и по-тежки, тези колелета са доста комфортни.