facebook

Можете да пазарувате от САЙТА като „Гост” или „Регистриран потребител”

Категории
Филтрирай

Велосипеди













1 2

Планински велосипед

Планинското колоездене е спорт за каране на велосипеди офроуд, често по неравен или планински терен, като се използват специални планински велосипеди. Планинските велосипеди приличат на другите велосипеди, но са проектирани за по-висока издръжливост, повече комфорт и по-добро управление на пресечен терен.

Планинско колоездене като цяло може да бъде разделено на няколко категории: крос кънтри (XC), каране по пътеки, планинско навсякъде (all mountain), спускане, фрийрайд, норт шор, слоупстайл, скокове и трайл. По-голямата част на планинско колоездене попада в развлекателното крос кънтри, каране по пътеки и ендуро. Съществуват планински велосипеди за всяка една от категориите.

Този индивидуален спорт изисква издръжливост, добра сила и баланс, добри умения за каране на велосипед и самостоятелност. Добрите колоездачи се целят в стръмните спускания при фрийрайд, спускания и скокове, въздушни трикове при природни или специално конструирани скокове и рампи.

Планинското колоездене може да се извършва почти навсякъде от задния двор до чакълен път, но по-голямата част от колоездачите с планински велосипед карат по офроуд пътеки, чакълести второстепенни пътища, горски пътища или единични пътеки (тесни пътеки, планини, пустини, или полета). Има аспекти на планинско колоездене, които са по-близки до бягане по пътеки в сравнение с обикновеното колоездене, защото колоездачите са често далеч от цивилизацията. Този спорт е известен със силната си самостоятелност. Колоездачите се научават да поправят сами счупени си планински велосипеди или спукани гуми, за да не останат много далеч от всяка възможна помощ. Много колоездачи носят раница, включително резервоарче с вода и почти всички основни инструменти и оборудване за ремонт на път. Много колоездачи също носят медицински китове за първа помощ в случай на нараняване далеч от населени места. Груповите карания са често срещани, особено при по-дълги преходи. Комбинирания спорт, наречен планинско ориентиране с велосипед добавя и умението за ориентиране по карта към планинско колоездене.

Изборът на планински велосипед зависи и от предпочитания терен и стил на каране. Оптималният вариант винаги ви предоставя повече възможности. Ние препоръчваме консултация ако имате колебания.