facebook

Можете да пазарувате от САЙТА като „Гост” или „Регистриран потребител”

Категории
Филтрирай

Велосипеди

Електрически велосипед

Електрическият велосипед ( познат също, като e-bike, power bike или boost bike ) e велосипед с електромотор, батерия и контролер. 

Електромоторът по регламент в ЕС трябва да бъде с мощност до 250W. Двигателите, които надвишават тази мощност подлежат на регистрация. Максималната скорост на електрическото колело е ограничена на 25 км/ч с помощта на софтуер.При по-високия клас двигатели, ускорението достига до 75Nm. Електромоторът може да бъде разположен на мястото на предната или задната главина, но най-надеждни са електрическите велосипеди със средно разположен двигател.

Батерията на електрическия велосипед е предимно литиево-йонна 36V. Капацитетът им варира от 8Ah до 13Ah и мощност от 300Wh до 500Wh. В зависимост от спецификациите на батерията, пълното зареждане от 2 до 4 часа. При ежедневна употреба една качествена батерия издържа около 3 години. 

Контролерът на електрическото колело позволява на велосипедиста да избира между няколко степени на натоварване, като при по-качествените системи има и автоматичен режим, който разпознава усилието, което влагате при педалиране и ви дава необходимата помощ. Контролерът ви служи и като бордови компютър, който ви дава информация за пробег, средна скорост, текуща скорост, ниво на батерията и бутон с възможност за подпомагане при потегляне по наклон. Най-високият клас електрически велосипеди са оборудвани с контролери, които предоставят още повече възможности ( GPS модул, Bluetooth, WI-Fi, Micro USB, компас, информация за атмосферно налягане и температура, карта памет и др. )

Съществуват няколко вида електрически велосипеда, но по основно се делят на pedal-assist и power-on-demand.

Pedal-assist са велосипедите, чиито електромотор се активира само при педалиране, а двигателя на power-on-demand велосипеда, може да бъде задвижен от контролера на кормилото.

Причините да изберете такъв вид велосипед са много. Нужно е да откриете преимуществата, които ви предоставя. Това е най-продаваното електрическо превозно средство в света и бележи ръст всяка година. Електрическото колело може да бъде използвано като средство за превоз, развлечение или в нужда на хора с опорно-двигателни проблеми. Електрическият велосипед спестява изключително много разходи в сравнение с превозните средства с двигатели с вътрешно горене ( гориво, данък, гражданска отговорност, винетка и т.н. ). Средният ви разход при пробег от 100 км с електрическо колело е само 0,20 лв ( в случай, че го зареждате там, където плащате и сметката за ток). Повечето от любителите на конвенционалните велосипеди имат грешното схващане, че това е превозно средство с което не е нужно да влагаш никакви усилия и не получаваш нужното физическо натоварване ( ако се цели такова ). Това всъщност зависи от самите нас. Електрическият велосипед само ни предоставя повече възможности. Той може да бъде каран с изключен двигател или включен на минимална степен на подпомагане. Електрическото колело всъщност ви дава възможност да катерите по-стръмни наклони, да ускорявате по-бързо и да достигате до места, където и с добра физическа подготовка не може да се справите. При нужда от допълнителна консултация, не се колебайте да ни потърсите!