• Безплатна доставка на велосипеди и тротинетки
 • 30 дни право на връщане стоките
 • Бърза доставка
 • Купи на изплашане с 0% лихва
 • Гуми

  Категории
  Филтрирай

  Вело Компоненти  4.50 лв 152.00 лв

  1 2

  Гуми за колело

  Гумите за колело – компонент, който трябва да изберем внимателно

  Защо е толкова важно гумите за колело да са прецизно избрани?

  Много са компонентите на велосипеда, за които трябва да помислим, преди да си закупим ново колело. Пък и не само тогава – смяната на износени части ни дава възможността да си осигурим още по-добри от предишните части. Независимо кой точно вариант на велосипедите използваме, ние трябва да подберем най-добрите части, с които да си осигурим пълен комфорт и да подсигурим нашата безопасност. Velomasters.bg предлага на вниманието Ви висококачествени модели на гуми за колело, с които да си осигурите безпроблемно и спокойно колоездене.

   

  Гуми за колело 1
  Гуми за колела - всякакви гуми при нас!

  Гумите за колело са един от най-важните компоненти, които Вашият велосипед притежава. Висококачествените гуми за колело няма да Ви подведат, а ще Ви осигурят безопасност, комфорт и спокойствие при колоездене. Те се грижат за баланса, скоростта, завъртанията. Гумите за колело са тази част, която реално има съприкосновение със земята. Снабдени са с протектор, който всъщност е тази част от велосипеда, която се допира до земята.  Този протектор  може да е снабден с канали, грайфери, бутони, или други елементи, които да подпомагат ефективността. Гумите за колело генерират силите, необходими за задвижване и спиране. Първите гуми за колело представляват железни ленти върху дървените велосипеди. Първите гуми за колело със сгъстен въздух се появяват през 1887г. В наши дни те са еволюирали дотолкова, че да се разграничават изключително прецизно предвид настилката, за която са предназначени. Затова и различните настилки се нуждаят от точните гуми за колело за тях, за да можете да се насладите на пълноценно, безопасно и приятно колоездене.

   

  Как да разберем от какви гуми за колело се нуждаем?

  Огромното разнообразие от гуми за колело на пазара може да доведе до значителни колебания при избор. Диаметърът на гумата се определя чрез измерване на разстоянието между двата външни края на гумата. За шосейните велосипеди използваме метричната система, докато при планинските и състезателните – имперската система за оразмеряване. Ако говорим за възрастен човек, размерите на гумите за колело при планинските велосипеди могат да са  26, 27.5, 28 или 29 инча. BMX моделите гуми за колело са с диаметър 20 инча. Това е размерът на външния диаметър на гумите за колело.  Най-честите размери при шосейните и състезателни велосипеди са 650мм. или 700мм.  Следващият важен компонент при гумите за колело е ширината. При гумите за шосейни велосипеди ще видите някои числа, като например 700х23. Първият номер (700) е размерът, който съответства на външия диаметър на гумите за колело в милиметри. Второто число в примера (23) означава действителната ширина на гумата в милиметри. Крос-кънтри велосипедите имат гуми с ширина 1.9 до 2.25 инча. Trail и All mountain моделите имат гуми за колело с ширина от 2.25 до 2.4 инча. Разбира се, тези цифри не са константни и могат да варират в зависимост от конкретния велосипед.

   

  Гуми за колело 2
  Гуми за колела - качествена гума!

  Когато избираме гуми за колело трябва да имаме предвид  няколко неща. По-големият диаметър ще даде повече скорост, но ще отнеме известна стабилност. При широчината на гумите за колело е точно обратното. Тънките гуми ще се движат по-бързо и ще предизвикват по-малко съпротивление. но ще се са нестабилни върху по-лоши повърности. По-широките гуми за колело ще ни осигурят по-добър баланс. За избора на правилните гуми за колело е добре да преценим кое е по-важно за нас – дали по-високата скорост, или по-голямата стабилност. Ако се движите върху по-твърди и равни повърхности, гумите за колелото Ви трябва да са по-тесни. Това ще Ви осигури по-висока скорост, което можете да си позволите, защото балансът не е толкова труден за постигане. Ако с велосипеда си ще прекосяват неравни и скалисти терени, трябва да заложите на по-широките варианти. Така увеличавате контактната площ и си осигурявате по-добра стабилност. Освен че са по-широки, гумите за колело при планинските модели са и с по-специфичен протектор. Той се проектира така, че да осигури по-сериозно сцепление. Освен това, протекторите за гуми за колело планински тип са прозиведени и от по-здрави материали. Повечето състезателни модели се движат с гуми за колело с ширина 18-23мм. По време на тренировки, за допълнително сцепление се използват и гуми за колело 25-28мм. Колкото са по-тесни гумите за колело, толкова по-бързо ще е то. За сметка на стабилността и комфорта. Повечето гуми за модели, карани по шосета, нямат особено сериозни протектори. Те не са им и толкова необходими, колкото на планинските велосипеди, но поради по-слабите протектори, те се износват малко по-бързо и са по-податливи на пробив.

   

   

  Гуми за колело 3
  Гуми за колела - Професионални гуми

  Повечето гуми за колело са изработени от по-мек, или по-твърд каучук, в зависимост от това за какъв вид колоездене са предназначени. Меките гуми за колело не са толкова издръжливи колкото твърдите. Но твърдите се приспособяват по-трудно към повърхността. Някои състезатели избират смесен вид гуми за колело, като така си осигуряват предимствата и на двата варианта, но тези гуми за колело са доста по-скъпи. Съществуват и гуми за колело, които са максимално устойчиви на пробиви. Има още много варианти на гумите за колело – с шипове, сгъваеми, безжични и други. Съществуват като камерни, така и безкамерни гуми за колело. Ако не се състезавате професионално, или по някаква причина не гоните по-ниско тегло на велосипеда, теглото на гумите за колело не е от голямо значение. По важни от теглото са издръжливостта и производителността. Протекторите на гумите за колело също са в много варианти, в зависимост от терените и от нашите лични предпочитания. Освен всичко друго, трябва да се убедите, че гумите за колело са напомпани  по правилния за тях начин, който също така е съобразен и с Вашето тегло.

   

  Най-доброто място за Вашите нови гуми за колело!

  Когато сме преценили от какви точно гуми за колело се нуждаем, време е да изберем и най-висококачствените от тях. На всеки един велосипедист се е случвало да пука гуми за колело. Но докато в градска среда решението на проблема се намира съвсем близо, при планинските преходи това не е точно така. Не трябва да пестим пари и внимание за нашите гуми, защото инвестицията в тях е едно от най-важните неща. Висококачествените гуми за колело могат да Ви спестят много време, нерви, пари, дори евентуални травми. Доверете се на velomasters.bg за избора на нови гуми за колело и бъдете сигурни, че така ще си спестите много главоболия. Освен за гуми за колело, може да разчитате на нас и при избора на кормила, рамки, седалки и педали за Вашия велосипед. При нас освен всички тези компоненти, с отлично качество и на добри цени, ще намерите и всяка една част от необходимата Ви екипировка. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас! С радост ще Ви помогнем да намерите точно това, което е най-подходящо за Вас.

  Гумите за колело – компонент, който трябва да изберем внимателно
  Защо е толкова важно гумите за колело да са прецизно избрани?
  Как да разберем от какви гуми за колело се нуждаем?
  Най-доброто място за Вашите нови гуми за колело!