9 грешки на начинаещия колоездач, които да избягваме

Нов сте в колоезденето? Поздравления! Предстоят Ви много вълнуващи приключения.

С нетърпение очакваме да Ви видим по велоалеите, но знаем, че колоезденето може да е и доста трудно начинание за новите колоездачи.

Ето и най-често допусканите грешки на новите колоездачи:

  1. Да разположите седалката си прекалено ниско или високо

И преди сме разисквали проклятието на острата, упорита болка в коленете заради неправилното регулиране на седалката. Винаги можете да дойдете при нас за това.  Ако пък искате да пробвате сами – разгледайте останалата част от блога ни, посветили сме отделна статия именно на изкуството на настройване на седалки.

  1. Да решите, че имате нужда от супер професионално оборудване

Не Ви трябват свръхскъпи дрехи, обувки за педали с автомат или нереално висок клас професионален велосипед. Естествено, че на всеки ще му е приятно да разполага с хубаво оборудване, но пък ще изпуснете очарованието на това на почти отвесен хълм да изпреварите хора с велосипеди от карбон. И то с Вашето доста старичко, но пък вършещо работа колело.Шегата настрана, идеята е да карате. За по-висок клас оборудване имате цялото време на света.

  1. Да не направите правилните настройки на велосипеда си

Цялостното настройване на колелото също е от огромно значение. И отново – ние можем да Ви съдействаме с това.

  1. Да не полагате нужните грижи за велосипеда си

Добрата поддръжка ще Ви спести пари за резервни части и ще удължи живота на колелото Ви. Трябва да използвате и различни видове козметика за велосипед.

  1. Да се насилвате да карате повече отколкото можете

Така най-лесно ще се нараните. Дайте време на тялото си да свикне с колоезденето, да се адаптира. Едва тогава се отправяйте на по-дълги преходи. Няма абсолютно нищо срамно в това да не можете да карате на дълги разстояния. Спокойно, малко по малко и това ще стане. Идеята тук е не да чувствате напрежение или вина, а да се наслаждавате.

  1. Да не носите ръчна помпа и комплект за поправка на гуми

Ето Ви и Вас – щастливо се носите по пътя и в следващия момент до ушите Ви достига не толкова щастливия звук на едно наистина злощастно събитие  с не по-малко злощастен резултат: спукана гума. Бъдете подготвени.

  1. Да не използвате пълния потенциал на скоростите

Те са най-добрият Ви приятел при изкачване. Изисква се известно време, за да се научите как да боравите с тях, но гарантират максимално добро преживяване на пътя.

  1. Да не се научите да карате в група

Груповеите преходи имат етикет и протокол: може да предизвикате катастрофа когато поведението Ви на пътя е непредвидимо. Ако за първи път карате в група – наблюдавайте другите и ПИТАЙТЕ. Няма глупави въпроси щом се касае до безопасността на пътя.

  1. Да не „презаредите батериите”

Ако карате само час, трябва да имате вода и храната не е задължителна. Ако планирате преход над 2 часа – вземетеи храна. Започнете да хапвате след около 45 минути от започването на прехода. После яжте по малко на всеки 15-20 минутки. Иначе рискувате да не можете да продължите или по-лошо: да изпаднете в хипогликемичен шок. Спестете си го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *