11 неща, от които се нуждаете, за да поддържате велосипеда си в перфектно състояние

Случва ли ти се често да избягваш да се грижиш за велосипеда си? Търсиш ли си постоянно извинения, за да не го правиш? Или не знаеш какво точно трябва да правиш и какво ти трябва, за да го направиш?

Е, ето ни и нас! Ще ти дадем базовите насоки, защото за да се радваш на колелото си и то за дълго време, то трябва да се грижиш за него. Както е и с всяко друго нещо. Съгласни сме, по-сложните интервенции може и да не са сред палитрата ти от умения, но започни с елементарните неща.

На първо време ти трябват кофа, гъба и малко парцали. А ето и по-специфичните неща, които да си набавиш:

 1. Комплект четки

Чистото колело функционира по-добре. Особено щом става дума за движещите се части. Само си представи колко пъти веригата се допира до венците  в рамките на двучасов преход. А сега погледни колко песъчинки са залепнали по нея и помисли колко бързо могат да я износят. Само парцал няма да свърши работа, но четките са идеални за почистване на венците и веригата. Колкото по-големи четки, толкова по-добре. А и достигат до всички места, до които гъбата и парцалът не успяват.

 

 

 1. Козметика за почистване

Да почистиш колелото си наистина е цяло изкуство. Ние също имаме редица продукти, които в комбинация с гъбката или парцала, ще направят чудеса за велосипеда ти и ще удължат живота му. Освен почистване, някои от тях осигуряват и превенция: има такива, които отблъскват водата и не позволяват появата на ръжда.

 1. Уред за проверка на веригата

Знаеше ли, че с времето веригата се разтяга? С помощта на такъв уред ще си спестиш време и няма да разчиташ само на предположения, а ще я смениш навреме.

 1. Комплект шестограми

Най-добрият приятел на велосипедиста е петичката шестограм. Ще ти трябват и 4 и 6, дори и 8. Както знаеш, болтовете в колелетата се завиват и развиват именно със шестограми. Рано или късно ще ти потрябват.

 1. Помпа

Вярно, не е за поддържане на колелото, но ще се изненадаш колко бързо въздухът излиза от гумите ти.

 1. Машинка за верига
 2. Камшик за демонтаж на задна касета 
 3. Ключ за венец на касета

След външните и вътрешните гуми, венеца и веригата са тези, които най-често имат нужда от смяна. В този ред на мисли – ако сам се грижиш за колелото си, гореупоменатите ще ти потрябват.

 1. Динамометричен ключ

Ако имаш много карбонови части (колче, кормило и т.н.), трябва да ги предпазваш. Един от най-лесните начини да ги повредиш е да пренавиеш болт, с който закрепваш друг компонент към тях. Този ключ няма да ти позволи да направиш „само едно последно завиване”.

 1. Гаечен ключ

В 9 от 10 случая шестограмът ще ти свърши работа да развиеш педалите. На десетия път обаче ще ти трябва гаечен ключ.

 1. Клещи за заголване на кабели

Подмяната на кабелите е по-лесна отколкото изглежда и може драстично да подобри представянето на спирачките и предавките. Спести си главоболието и не се опитвай да се справиш с чифт стари клещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *