Как да изберем възможно най-добрата велосипедна каска

Макар и пренебрегвана от някои, вело каската е нещо, което може да спаси живота ви. Тя е необходимост, която ще ти спести хиляди главоболия. В буквален и преносен смисъл.В момента на пазара има изобилие от модели и цветови схеми на най-различни марки и ние, от екипа на VELOMASTERS, сме убедени, че ще успеете да изберете тази, която най-много ти харесва. Не визията обаче следва да е водещото когато избираш каска за себе си или близките си.

Ето и няколко съвета на какво да обърнеш внимание, за да си сигурен, че вземаш правилното решение за покупка:

  1. Велосипедните каски са създадени и след това тествани по начини, по които производителят е сигурен, че потребителите ще бъдат защитени

Една наистина добра каска разполага с MIPS система. Иначе казано, това е тънка обвивка, която има нисък коефициент на триене между каската и главата и се намира във вътрешността на каската. Това позволява, при удар, външната част да се приплъзне по главата няколко милиметра. Това намалява количеството енергия и силата на въртене, които оказват влияние на главата. Силата на въртене е тази, която допринася за появата на комоцио при евентуален инцидент.

  1. Каската трябва да пасва добре на главата. Ако не стои здраво на мястото си при евентуален инцидент, няма да може да те предпази.

Каската трябва да стои плътно на главата на колоездача. Меките части от пяна на каската трябва частично да обгръщат главата, дори и каишките да не са добре стегнати.За целта трябва да избереш размер, който ти става без обаче да е прекалено стегнат, за да не ти създава неудобство.

—Сложи си каската и я натисни напред. После назад, наляво и надясно. Опитай се и да я завъртиш. Трябва да се усеща само минимално движение. Хвани задната част на каската и я наклони напред. Ако каската се изхлузи пред очите ти, то задължително каишките в задната част трябва да се стегнат.

—Погледни  се и в огледалото. Увери се, че каишките под брадичката ти образуват формата на буквата V. Веднъж щом каишките са нагласени, при следващо ползване ще трябва да се правят само съвсем леки корекции.

—Провери и вентилацията на каската, осигурява ли се добра циркулация на въздуха в нея. Въпреки, че не засяга сигурността пряко, добрата вентилация ще предотврати прегряването на главата. Това е огромен плюс когато караш лятото.

  1. Имай предвид, че вело каската трябва да се сменя на всеки 5 години

Този срок може да настъпи и по-рано ако каската се повреди по някакъв начин. Смени си каската ако станеш участник в инцидент, дори и да не ти изглежда, че й има нещо. Каските са създадени да си вършат работата, тоест – да ни предпазят от нараняване, по веднъж.

  1. Купи каската си (а и цялата си екипировка) само от магазини и компании, на които може да се разчита. Сигурно се изкушаваш да си вземеш част от екипировката втора ръка. Не те съветваме да го правиш, особено когато става дума за безопасност. Инвестицията може и да е малко по-голяма, но пък идва с гаранция за качество и сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *