Защо е полезно от съвсем малко детето ви да кара колело

Със сигурност сте наясно, че колоезденето е полезно за хора на всякаква възраст. И то във всякакъв аспект: физически, умствен, емоционален, социален и финансов. Силно препоръчваме на всеки човек да започне да кара колело колкото е възможно по-скоро. А ако сте родители: запознайте децата си с прекрасния свят на колоезденето още докато са съвсем мънички.

Ето защо:

  1. Колоезденето развива чувството за принадлежност към общността и познаването на територията, на която живеят

Децата, които карат колело много по-добре разбират общността, в която живеят и имат по-добра представа за територията й. Възприемат я като място, предназначено както за отдих, така и за приключения. Научни изследвания сочат и че такива деца познават по-добре растенията и животните, характерни за областта, в която живеят. Същите показват и че хората, които живеят на места с много натоварен трафик се чувстват самотни и неудовлетворени, защото той нарушава чисто човешката връзка между хората.

            2.Колоезденето подобрява детското здраве

Съществува директна връзка между карането на колело и здравословното състояние на сърдечно-съдовата, дихателната и мускулната система при децата. Доказано колоезденето подобрява стойката, както и биомаркерите на костите, сърдечно-съдовата система и метаболитните процеси.Да се научи да кара колело за детето е дългосрочна инвестиция, която насърчава дълголетието, намалява кръвното налягане и укрепва сърцето. Намалява риска от затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2 и хипертония в по-напреднала възраст.И колкото по-активно едно дете кара колело, толкова по-малко вероятно е да се храни нездравословно пред телевизора, например.

  1. Подобрява психичното здраве и насърчава социалното благополучие

Колоезденето насърчава развитието на детския мозък и помага на детето по-бързо и лесно да учи.Подобрява когнитивното представяне, тъй като физическата активност стимулира повече центрове в мозъка, отговарящи за познавателните способности. Помага на детето по-лесно да се концентрира, което е полезно и за отличното представяне в училище.Научни изследвания показват, че колоезденето помага на деца, диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Спомага за установяване на здравословното равновесие между мозъка и тялото, което регулира поведението и настроенията. Помага на децата да разберат чувствата си.Колоезденето носи радост, увереност и усещане за завършеност. Повишава самочувствието на детето и му дава усещане за свобода и независимост.

  1. Колоезденето трансформира културата и затваря пропастта между половете

Колоезденето създава възможности и за двата пола. То насърчава равенството между половете, защото не е действие, присъщо само на мъжете или само на жените.Помага на момичетата и младите жени да се чувстват по-добре в тялото си. Насърчава ги да спортуват и да бъдат физически активни. А тази увереност те пренасят и във всички останали аспекти на живота си.

  1. Колоезденето помага за опазването на околната среда

Задължително е да научите децата си какво причинява замърсяването на планетата ни. Карането на колело от ранна възраст има дългосрочни ползи за околната среда. Колелетата не замърсяват въздуха и карайки колело, намаляваме вредните емисии.

  1. Колоезденето спестява пари

Карането на колело заедно с децата ви ще спести на семейството ви много пари, които иначе бихте похарчили за гориво и консумативи за автомобила си. Спестява ви и ценно време, защото няма да го изгубите в търсене на място за паркиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *