Как да настроите височината на седалката си

Наръчник на начинаещия

Ежедневно се налага да се борите с дискомфорта и болката в коленете? Или просто имате усещането, че нещо не е наред всеки път когато карате колелото си? Научете се правилно да регулирате височината на седалката си.

Може да отнеме малко време, но си заслужава усилията. Настройването височината на седалката е един от фундаментите на правилното каране на колело. Позицията на кормилото и всичко останало идват след това. Разстоянието от центъра на седалката до центъра на най-ниската част на рамката е ключово за комфорта и представянето Ви по време на каране.

Какво се случва когато седалката ни не е на точната височина

Ще разберете, че седалката Ви не е правилно регулирана най-вече по болката в коленете. Ако е на прекалено ниско ще Ви заболи предната част на коленете, ако е на твърде високо – ще има болка в задната част на коляното. При прекомерно високата седалка колоездачът се клати по време на каране, а това допълнително натоварва бедрата Ви и ще Ви причини болка.

Ще Ви е неудобно и ще можете да карате значително по-кратко време. Ще трябва да се ограничите и само с асфалтов път, защото погрешно настроената височина на седалката възпрепятства пълноценното каране по труден терен.

С добра настройка на седалката ще си спестите инцидентите и нараняванията. Ако е прекалено ниско може да се появи компресия, ако е твърде високо – има вероятност да разтегнете мускул.

Добрите новини са, че ние от екипа на VELOMASTERS можем да Ви кажем как да поправите това в осем лесни стъпки и то у дома:

 

  1. Поставете колелото на велотренажор и седнете. Смъкнете педала до възможно най-ниската позиция – в една линия с колчето на седалката
  2. Поставете петата си върху педала
  3. Кракът Ви трябва да заеме идеално изправена позиция
  4. Поставете отново ходилото на педала, така ще заемете изходна позиция
  5. Бавно завъртете напред и назад – трябва да има права линия от коляното до предната част на ходилото. И понеже си даваме сметка, че не всеки има тренажор подръка, можете да пробвате и така: да се подпрете на нещо и бавно да въртите назад.
  6. Ако възнамерявате да правите каквито и да е допълнителни настройки, отново тествайте височината на седалката
  7. Не се притеснявате да правите допълнителни фини настройки, но нека не са по-големи от 1 милиметър

Ако се  питате дали пък няма и други начини за настройване перфектната височина на седалката – да, има. Те обаче включват сложни математически изчисления, затова смятаме, че гореупоменатият начин е оптималното решение. И все пак – тук сме с уговорката, че регулираме височината на седалката до съвършенство.

И като стана дума за седалки – пролет е! Време е да оставите автомобила в гаража и да се насладите на карането на колело. Ние от VELOMASTERS  имаме удоволствието да Ви представим изключително богата гама от висококачествени седалки. Сред тях със сигурност ще намерите идеалната за Вас. Тази, която със сигурност ще пасне на индивидуалните Ви нужди, предпочитания и бюджет.

 

Разполагаме и с машина за измерване и настройка на велосипеда, като измерването може да се направи само за позицията на седалката. Възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *